Du betrachtest gerade Sound for Film

Sound for Film

مهندسی صدا در فیلم

این روزها صنعت فیلم و تلویزیون با سرعت بسیار زیادی در حال رشد و توسعه میباشد. با ورود پلتفرم هایی که استریم برنامه های تلویزیونی از طریق اینترنت را آسان کرده اند میتوان به راحتی در هر جای دنیا به تمامی برنامه های تلویزیونی دسترسی داشت. با وجود این پلتفرم ها هنوز سینما و تماشای یک فیلم در سینما جایگاه ویژه خود را دارد و از ارزش آن کاسته نشده است

در این مقاله به بررسی صدا در میدیوم فیلم میپردازم و نقش مهنسی صدا را در این میدیوم شرح میدهم

مراحل تولید فیلم

به طور کلی مراحل تولی فیلم را میتوان به سه دسته قبل از تولید، تولید و پس از تولید دسته بندی کرد. تهیه و تولید صدای یک فیلم در هر مرحله بسیار مهم  میباشد و اگر یک فیلم تمام این مراحل را با کیفیت بالا طی کند میتواند قابلیت جذب مخاطب بالایی داشته باشد.

مهندسین صدا و محققین به این نتیجه رسیده اند که تاثیگذاری یک فیلم بر روی انسان ۵۰ درصد به تصاویر و داستان و ۵۰ درصد به صدا بستگی دارد. در واقع صدا چون به صورت ناخودآگاه دریافت شده میتواند تاثیر بسیار بالایی برای درگیر کردن مخاطب با داستان و جلوه های ویژه آن داشته باشد. صنعت طبلیغات از این قابلیت به نفع خود برای طبلیغ محصولات خوراکی به عنوان مثال استفاده میکند.

مرحله قبل از تولید Pre Production

این مرحله اولین قدم برای تولید یک فیلم است. در این مرحله کارهای اولیه مانند فیلم نامه نویسی، پیدا کردن لوکیشین و در زمینه صدا ایجاد کانسپ صوتی انجام میشود. کانسپت صوتی نقشه مهندس صدا برای صدای فیلم میباشد که با تایید کارگردان میتواند اجرا شود. یعنی مهنس صدا به صورت خلاقانه در مورد موضوعاتی که قرر است در فیلم شرح داده شود فکر میکند و ایده های خود را در مورد اینکه چکونه میتوان تمامی این ایده ها را به صورت صوتی در فیلم پیاده کرد با کارگردان و تهیه کننده در میان گذاشته و در صورت تایید در مرحله تولید میتوان آن ایده ها را اجرا و ضیط نمود.

تولید Production

در این مرحله مهندس صدا چونکه از قبل برنامه ریزی کرده که چه صداهایی باید ضبط شودند و زبان راوی فیلم چکونه خواهد بود، کار به مراتب آسان تری دارد تا وقتی که بدون برنامه کار خود را شروع کند.

در یک ویدیو جداگانه تمامی مراحل تولید و ضبط صدای فیلم را شرح خواهم داد اما مختص این مقاله تنها دانستن این مطلب کافی است که هنگام ضبط فیلم اگر در مرحله قبل از تولید به خوبی برنامه ریزی شده باشد که مهندس صدا در آینده به چه صداهایی نیاز خواهد داست میتوان در هنگام ضبط فیلم آن صداها را در هماون لوکیشین ضبط کرده و از بساری از هزینه های اضافی که در مرحله بهد از تولید صرف ضبط دوباره صداها میشود اجتناب کرد.

پس از تولید Post Production

شاید در مورد مهندسی صدا و طراحی صدا این مرحله از مهمترین مراحل تولید باشد. در این مرحله تمام صداهایی که ضبط شده همراه با فیلم تدوین شده بعد از Picture Lock در قالب یک فایل  aaf به دست مدیر تولید صدا یا Sound Supervisor میرسد و نقش این فرد دادن وظایف به تیم تولید صداست. وظایف این تیم را میتوان به صورت کلی به شرح زیر دسته بندی کرد.

تدوین دیالوگ

در این مرحله تنها دیالوگ فیبم تدوین میشود به گونه ای که از نویز های اضافه حذف میشود و کات ها میان کلیپ ها به صورت نرم اتفاق میوفتد. میزان پخش صدا از بوم تنظیم شده و همچنین برای بالا بردن کیفیت سیگنال و خودداری کردن از فیزینگ سیگنال میکروفن بوم با میکرفن های یقه ای باید سینک شده باشد.

ضبط صداهای اضافه Foleys

در طبلیقات تلویزیونی تمرکز تماشا کننده را با تکنیک های خاصی در صدا به نکاتی خاص جلب میکنند مثلا خرد شدن یک چیپس زیر دندان و یا گاز زدن به یک همبرگر، این درحالی است که در هنگام ضبط تمام تمرکز صدابردار باید به ضبط خوب دیالوگ باشد نه صداهای جانبی به همین خاطر این صداها باید در مرحله پس از تولید ضبط شوند. در استودیو موج یکی از کارهای مورد علاقه من ضبط همین صدهاستچون در این کار از خلاقیت بسیار زیلدی میتوان استفاده کرد مثلا صدای سرخ کردن یک تکه گوشت در ماهیتابه را میتوان به عنوان صدای باران استفاده کرد و یا چخانده یک تکه پارچه در هوا را به عنوان صدای پر زدن یک پرنده. تمام این صداها در ناخود آگاه بیننده در سینما تاثیر گذاشته و کیفیت فیلم را بالاتر میبرد.

دوبلاژ ADR

در این مرحله فیلم ها به دو صورت فیلم های خارجی و داخلی تقسیم بندی میشوند. فیلم های خارجی که نیاز کامل به دوبلاژ دارند اما در مورد فیلم های داخلی ضبط مجدد دیالوگ تنها در زمانی اتفاق میوفتد که دیالوگ در هنگام ضبط به خوبی ضبط نشده باشد. من در یک مقاله جداگنه به صورت مفصل به توضیح این مورد پرداخته ام. برای مشاهده مقاله اینجا را کلیک کنید